8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.02.2020 / 18:35 Obrazovanje - Sastanak u Bruxellesu

BiH vodeća partnerska država u regiji u programu Erasmus+

BiH vodeća partnerska država u regiji u programu Erasmus+
Foto: Fena / Vijesti.ba
Četvrti sastanak Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Evropske unije i BiH održan je danas u Bruxellesu.

Sastankom je  u ime Europske komisije kopredsjedavao je Alberto Cammarata iz DG NEAR-a, a u ime BiH Adnan Husić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, saopćila je Direkcija za europske integracije BiH.

Predstavnici EU i BiH su, među ostalim, razmijenili informacije o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i preporuka Komisije u oblastima obrazovanja i obuke, informacijskog društva i medija, istraživanja i inovacija, te zapošljavanja i socijalne politike.

Europska komisija je, kako se navodi u saopćenju, pohvalila učešće u programu Erasmus+ u kojem je BiH vodeća partnerska država u regiji. Ocijenjeno je kako sudjelovanje u programu Kreativna Europa ima progresivnu liniju od samog početka, a učesnici iz BiH su do polovine 2019. godine povukli oko 2,3 miliona eura kroz ovaj program EU.

Komisija je istakla kako BiH treba povećati učešće aplikanata u dijelu koji se odnosi na kulturu, te istaknuto da je kroz program Horizon 2020 BiH povukla više od 6,1 milion eura sa prosječnom stopom uspješnosti većom od prosjeka EU.

Pozdravljene su aktivnosti institucija u BiH na polju učešća u međunarodnim standardiziranim testiranjima i statističkog izvještavanja uključujući i prvo sudjelovanje BiH u PISA istraživanju.

Kao jedan od iskoraka bh. izaslanstvo navelo je upisivanje prvog subjekta u Registar ovjeritelja čime je započeto izdavanje kvalificiranih potvrda za elektronički potpis.

BiH treba usvojiti zakon o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije, a među prioritetima u sektoru informacijskog društva i medija ostaju uvođenje broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj zemlji, usvajanje strategije za cyber sigurnost i borbu protiv cyber kriminala i strategije za pristup širokopojasnoj mreži, te zakonodavstva u svezi elektroničkih komunikacija i elektroničkih medija.

U oblasti zapošljavanja i socijalne politike, među ostalim, prioriteti su usvajanje strategije zapošljavanja na razini Federacije BiH i izrada cjelodržavne strategije zapošljavanja u BiH, navodi se u saopćenju Direkcije za europske integracije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo