9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

20.02.2020 / 11:15 Politika - Dolaziće na posao

Završen sastanak: Dodik dao rok, Tegeltija neće donositi odluke

Završen sastanak: Dodik dao rok, Tegeltija neće donositi odluke
Foto: Vijesti.ba

Okončan je sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH kojem su jutros u Istočnom Sarajevu domaćini bili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na sastanku su razmatrani dalji koraci u vezi s neučešćem u donošenju odluka i na nižim organima BiH.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Dodik je rekao kako se radilo o radno-konsultativnom sastanku s ljudima koji se u ime RS-a nalaze u institucijama BiH.

- Sastali smo se da bismo objasnili i prezentovali naše politike vezano za najnovije odluke NSRS vezano za učešće u odlučivanju. Saopštili smo im da se to odlučivanje odnosi na oba doma Parlamenta BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, i da u tom pogledu odluke bilo koje vrste neće biti usvajane - rekao je Dodik.

Što se tiče drugih nivoa odlučivanja, kako je rekao, oni za sada ostaju u redovnoj proceduri.

- Zato je ljudima bilo i potrebno da se objasni o čemu se ovdje radi - kazao je Dodik, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se na sastanak odazvao značajan broj onih koji su bili pozvani.

- Jedan mali broj ljudi nije, pravdali su to svoje odsustvo nekim svojim razlozima. A jedan broj onih koji se nisu pokazali koherentnim i dostojnim da budu pozvani radeći loše za Srbe u institucijama BiH nije bio ni pozvan - pojasnio je Dodik.

Sastanak je ocijenio uspješnim i na njemu, tvrdi, nije ništa tajno urađeno.

- Dakle, Predsjedništvo - oba doma i komisije, Vijeće ministara će funkcionisati i raditi. Svi predstavnici, ministri, poslanici, ja kao srpski član Predsjedništva ću dolaziti na sjednicu, ali neće biti odluka u onom obimu u kojem mi možemo da to uradimo - istakao je Dodik.

Najavio je da će danas biti finaliziran prijedlog zakona koji treba da riješi situaciju u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.

- U toku dana ili sutra, kako sam i jučer najavio, vjerujemo da će biti spreman zajednički prijedlog srpske i hrvatske strane da se to preda nadležnim strukturama Predstavničkog i Doma naroda i zatraži da se to pitanje stavi na dnevni red. Vjerujemo da rješenja koja smo predložili mogu da budu korisna i prihvatljiva i za Bošnjake - napomenuo je Dodik.

Pojašnjava da je predloženim zakonskim rješenjem predviđeno da trojica sudija umjesto stranaca u Ustavnom sudu bira Predsjedništvo BiH, i da bi to bili predstavnici konstitutivnih naroda, koje u konačnici potvrđuje Dom naroda. Ostale će sudije, dodaje, biti birane kao i dosad - dva iz RS-a i četiri iz FBiH.

- Vodili smo računa da ovaj prijedlog uvažava i neke interese samih Bošnjaka. Ukoliko se oni odmaknu od linije odbijanja, vidjet će da je to prijedlog koji afirmiše i zajednički nivo BiH u odlučivanju. Od strane Bošnjaka nama je jučer došla jasna poruka vezano za Aneks 2 i njihovu priču o tome kako samo Srbi uzimaju nešto sa švedskog stola koji se zove Dejtonski sporazuim, a jučer su jasno rekli da ne žele, niti im pada na pamet da razgovaraju o međuentitetskoj liniji razgraničenja, koja je trebala putem zajedničke komisije biti utvrđena, nivelisana i markirana. To nije urađeno, i samo je tri posto te linije markirano, ništa više - potcrtava Dodik.

Dodaje da niko ne treba sumnjati u političku odlučnost predstavnika RS-a da poštuju odluke NSRS.

- Ukoliko se sve ovo ne desi kako je normalno u procedurama, mi ćemo za 60 dana biti u NSRS. Mislim da će tada možda biti pomalo kasno da nas zovu, ali u svakom slučaju spremni smo i tada da razgovaramo o bilo kom pitanju - poručio je Dodik.

Novinarima se potom obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je rekao da su nakon donesenih zaključaka u NSRS predstavnici institucija BiH koji dolaze iz RS-a tražili sastanak i razgovore oko toga kako da se ponašaju i šta da rade.

- Mi smo procijenili da je ovo najbolji način komunikacije, da na jednmom mjestu, zajedno sa svima njima, razgovaramo i pojasnimo ono što nekima od njih možda i nije bilo jasno na osnovu samih zaključaka NSRS. Jasna je odluka da svi nastavljaju rad u zajedničkim institucijama. Radit ćemo upravo onako kako je to utvrdila NSRS - pojasnio je Tegeltija.

Na sastanku je bilo nekoliko vrlo zanimljivih prijedloga, ocjenjuje Tegeltija, najavivši da će znatno biti poboljšana koordinacija između predstavnika Srba u institucijama BiH.

- Sasvim sigurno je da će se ovakva vrsta sastanaka nastaviti. Na prijedlog nekih od učesnika, formirat ćemo jedno koordinaciono tijelo koje će koordinirati sve predstavnike iz RS-a, jer su upravo oni ukazali da to u ovom trenutku nedostaje - dodao je.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, istakao je da će kao predsjedavajući ponašati upravo onako kako je to i zaključeno na sjednici NSRS.

Na pitanje novinara kada će prestati proizvodnja kriza u BiH, Dodik je odgovorio da će prestati onda kada nestane BiH, i tim riječima je i završio konferenciju za medije.(Vijesti.ba)

Izdvajamo