10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 22:01 SHOW - U Kanadi

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa svoj novi život počinju 31. marta

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa svoj novi život počinju 31. marta
Foto: Vijesti.ba
Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan raskidaju s kraljevskom porodicom od 31. marta, objavio je u srijedu ured para.

Objava dolazi u vrijeme dok Buckinghamska palata razmatra korištenje termina "Sussex Royal" za vojvodu i vojvotkinju od Sussexa nakon njihove odluke da napuste kraljevske dužnosti. U toku su razgovori među visokim zvaničnicima o tom pitanju, a odluka će biti donijeta skupa s pokretanjem njihove nove neprofitne organizacije.

Kraljevski par zapanjio je Britaniju iznenadnom objavom u januaru kako želi da napusti kraljevske dužnosti. Princ Harry je izjavio da je tim potezom učinio "skok vjere" u pokušaju da stvori mirniji život - onaj bez novinara koji ga snimaju, fotografiraju i pišu o njemu od dana kada se rodio.

Harry i Meghan više neće koristiti titule "njegova kraljevska visost i njena kraljevska visost", ali će ih ipak zadržati, ostavljajući otvorenom mogućnost da se par predomissli i vrati kraljevskoj porodici nekad u budućnosti.

Harryjeva pokojna majka, Diana, bila je lišena titule "njena kraljevska visost" kada su se ona i princ Charles razveli.

Princ i njegova supruga napustit će većinu svojih kraljevskih dužnosti, odustat će od javnog finansiranja i pokušat će da postanu finansijski nezavisni. Očekuje se da par, koji je dobio titulu vojvode i vojvotkinje od Sussexa po vjenčanju, provodi veći dio vremena u Kanadi istovremeno održavajući svoj dom u Engleskoj, u blizini dvorca Windsor, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo