4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.02.2020 / 21:52 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan kritikovao EU zbog pokretanja mornaričke operacije kod Libije

Erdogan kritikovao EU zbog pokretanja mornaričke operacije kod Libije
Recep Tayyip Erdogan / Vijesti.ba
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je u srijedu odluku Evropske unije da pokrene mornaričku operaciju s ciljem primjene embarga na naoružanje Libiji, optužujući evropske države da su pristale na "operaciju uplitanja u regiji".

Erdogan je također pozdravio odluku libijske vlade koja uživa podršku UN-a da se povuče iz razgovora nakon jučerašnjeg napada na luku u libijskoj prijestonici Tripoliju. SAD su pozvale da se razgovori nastave "brzo".

Ministri vanjskih poslova članica EU u ovoj su se sedmici usuglasili da okončaju Operaciju Sophia na Mediteranskom moru i pokrenu mornaričke napore usmjerene na provođenje embarga na oružje Libiji.

Operacija Sophia pokrenuta je u 2015. godini kada su deseci hiljada migranata kretali preko mora iz Sjeverne Afrike u pravcu Evrope. Cilj operacije bio je slamanje krijumčara migrantima, ali također i provođenje embarga na oružje Libiji uvedenog u 2011., koji je redovno ignoriran.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell saopćio je da je nekoliko evropskih zemalja ponudilo da učestvuje u operaciji, prenosi RT.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo