13°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 21:48 Ekonomija - Sarajevo

Košarac i Uebber o ekonomskim i političkim pitanjima

Košarac i Uebber o ekonomskim i političkim pitanjima
Foto: Vijesti.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber o ekonomskim i političkim pitanjima.

Ministar Košarac ponovio je da je Evropska unija najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, te da je potrebno učiniti dodatne napore na provođenju reformi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Fokus razgovora bio je na bilateralnoj saradnji BiH i Njemačke te je naglašeno da je važno zakazati sastanak radne grupe za ekonomsku saradnju dviju zemalja, cijeneći potrebu za novim stranim ulaganjima u BiH, te plasmanom proizvoda iz BiH na njemačko tržište.

Tema razgovora bila je i aktuelna politička situacija u BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj, o čemu sagovornici nisu postigli saglasnost.

Ministar Košarac kazao je da je pitanje Ustavnog suda BiH političko iz aspekta nezadovoljstva dva konstitutivna naroda u BiH načinom funkcioniranja te institucije, kao i prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo