4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

19.02.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Cikotić: Srbija nije garant, potpisala je Dejton kao učesnik rata

Cikotić: Srbija nije garant, potpisala je Dejton kao učesnik rata
Selmo Cikotić / Vijesti.ba
Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić u izjavi za Vijesti.ba kaže kako je saglasan s ocjenom velikog broja i analitičara i poznavaoca međunarodnih odnosa u posljednjih 30-ak godina da je Srbija glavni destabilizirajući faktor u regionu.

- Situacija se ni sad ništa bitnije nije promijenila. Evo, ako pogledate tenzije na Kosovu, u Crnoj Gori i u BiH i ako uđete u mehanizam krize u te tri države, svugdje iza tog mehanizma vidite Srbiju - rekao nam je Cikotić.

Jedan od primjera pokušaja takve destabilizacije u BiH Cikotić vidi u trajnoj srbijanskoj politici i ideologiji osporavanja naše države, uz istovremenu retoriku poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog subjektiviteta BiH, iako se u suštini sve radi protivno tome.

- Srbija tvrdi da je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ona je kao učesnik rata potpisnik. Dakle, od toga, pa do jedne medijske, ideološke, administrativne, katastarske, obrazovne, jezičke, kulturološke i svake druge politike kojom se nastoji osporiti BiH, bosanski jezik i identitet bošnjačkog naroda - naglašava Cikotić.

Međutim, kako navodi, ta politika u velikoj je mjeri već potrošena, a ideologija koja se bori za teritoriju gubi ljude i poziciju.

- Oni su s razlogom nervozni. Ja mislim da BiH u toj politici ne treba prepoznavati uzore za svoje ponašanje. BiH treba da nastavi s vođenjem proaktivne, konstruktivne politike harmoniziranja međunacionalnih odnosa, pravljenja demokratske, multietničke države s jednakim pravima,  pozicijama i mogućnostima za sve građane i sve narode - mišljenja je bivši ministar odbrane BiH.

Prema njegovim riječima, naša zemlja ima moralnu poziciju, znatno superiorniju od Srbije, pa čak i od nekih drugih zemalja u regionu. Stoga i treba istrajati na toj politici mira, kompromisa i saradnje.

Naš sagovornik ističe da postoji više mehanizama koji nude mogućnost da se zemlje koje su u srbijanskom okruženju - poput Crne Gore, Kosova, BiH ili Sjeverne Makedonije, zaštite od njenih nasrtaja i utjecaja.

- Međutim, treba prepoznati činjenicu da u okviru srpskog naroda imate puno vrlo trezvenih, korektnih i konstruktivnih ljudi. I ja mislim da srpski narod u cjelini predstavlja jedan dobar narod čije rukovodstvo zbog svojih oligarhijskih i uskih razloga nije na nivou kvaliteta naroda na čijem čelu se nalazi - dodaje Cikotić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo