6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

19.02.2020 / 20:00 Politika - Snežana Čongradin za Vijesti.ba

Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana

Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana
Foto: Vijesti.ba
Kolumnistica i novinarka beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kazala je za Vijesti.ba kako je Srbija već tri decenije glavni destabilizirajući faktor na prostoru Balkana, odnosno bivše Jugoslavije.

"Jasno je da se Srbija, odnosno svi njeni vladari, od početka devedesetih i ratova na prostoru bivše Jugoslavije, pa sve do danas, nikada nije odrekla velikosrpskih ciljeva, otrovnog nacionalizma, huškanja građana na mržnju i zločine prema onima koji su drugačije vjere i nacije, i da su upravo na takvoj politici utjerivanja straha i manipulacijom običnih ljudi, zgrnuli velika bogatstva i sve društvene privilegije“, kaže Čongradin.

Ona dodaje da su postali neprikosnoveni moćnici koji već tri decenije žive na bijedi, siromaštvu, nekulturi i neobrazovanosti naroda kojim vladaju.

"Za razliku od devedesetih, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, sa pozicija najviše vlasti, danas više nisu u prilici da pokažu sav mrak njihovih političkih umova, odnosno da se nakon huškanja, koje nije ništa manje opasno nego što je to bilo u ratnom stanju, odmah pokažu i direktne kobne posljedice – smrt i etnička čišćenja. Tako da se na pitanje o tome da li je Srbija glavni destabilizirajući faktor u regionu, nakon gubitka svih ratova, a sa istom političkom ganiturom na vlasti i nacionalističkim idejama prilagođenim aktuelnim spoljnim faktorima, može reći samo da ona to ne prestaje da bude već tri decenije“, smatra Čongradin.

Kada je u pitanju način na koji Srbija destabilizira region, Čongradin kaže da ga destabilizira tako što vlast održava predratno stanje, pred sopstvenim građanima propagira nacionalizam, mržnju, medijski manipulišu, održavaju najveću stopu siromaštva u Evropi, zamajavajući ih idejama o tome da se navodno brinu za prava Srba u regionu.

"Kada bi im takve teme iskliznule iz ruku, ostali bi ogoljeni pred građanima u svojoj korupciji i ne bi imali više šta da kažu, jer je cijela njihova politika zaustavljanje procesa uspostavljanja normalnog života u regionu“, mišljenja je novinarka Danasa.

Pitanje je kako bi se Srbija ponašala kada bi sve države regiona zauzele zajednički stav i udružile se protiv nasrtaja i pokušaja destabilizacije regiona od strane Srbije.

Čongradin kaže da bi to bila dobra inicijativa, a problemi su toliki da je neophodno da gotovo svakog dana bude osmišljenja neka nova inicijativa kako bi se stalo konačno na put vlastima u Srbiji.

"Građani Srbije su, takođe, žrtve režima kojima ova vlast vlada, tako da bi to najprije bilo dobro na unutrašnjem planu – pad vlasti u Srbiji. Ne postoji nijedan dan njihove vlasti u kojem su se pokajali za sve zločine koje su tokom rata propagirali. Danas ih eventualno negiraju, i to je njihov maksimum“, smatra Čongradin.

Ona smatra da se oni neće promijeniti i zato moraju biti smijenjeni da bi se iskorijenila mržnja i nacionalizam kao osnovna karakteristika srpske državne politike, i unutrašnje i regionalne, i one na širem spoljnom planu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo