13°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 16:21 Svijet - Migrantska kriza

Španija spasila 24 migranta u blizini Kanarskih otoka

Španija spasila 24 migranta u blizini Kanarskih otoka
Foto: AP
Španska mornarička spasilačka služba saopćila je u srijedu da je spasila 24 migranta u blizini Kanarskih otoka kod sjeverozapadne obale Afrike, ali još traga za 53 osobe u dva migrantska broda za koje je javljeno da su nestali u toj regiji prije barem dva dana.

Mornarička spasilačka služba poslana je u srijedu ujutru kako bi tragala za čamcima u vodama između španskog otoka Veliki Kanari i Dakhle na obali zapadne Sahare, saopćile su vlasti, ali je loše vrijeme kompliciralo potragu.

Među 24-ero migranata spašenih u utorak navečer bilo je devet žena i jedna beba, saopćila je služba za vanredne situacije Kanarskih otoka na svom Twitter nalogu. Oni su odvedeni u luku na otoku Veliki Kanari, jednom od sedam u arhipelagu Kanarski otoci.

Španske vlasti prvobitno su pokrenule potragu za oko 40 ljudi nestalih u pet migrantskih brodica nakon što su primile nekoliko poziva na uzbunu u ponedjeljak popodne. Nakon spašavanja koje su izveli Španija i Maroko, služba je saopćila danas da je suzila potragu na dvije brodice, od kojih je jedna prevozila 26 a druga 27 osoba.

Smrtonosna atlanska ruta između sjeverozapadne Afrike i Kanarskih otoka postala je sve popularnija među migrantima koji očajnički pokušavaju da se domognu evropskog tla nakon pojačanih kontrola migranata u zapadnim mediteranskim rutama između Maroka i Španije.

Više od 1.000 migranata domoglo se Kanarskih otoka od 1. januara do 15. februara, u poređenju sa 66 u istom periodu prošle godine, podaci su španskog ministarstva unutrašnjih poslova. Najmanje 210 osoba nestalo je na toj ruti u 2019., saopćila je Međunarodna organizacija za migracije, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo