15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.02.2020 / 15:12 Politika - Adil Osmanović

Napadi zvaničnika Srbije pokazuju da Beograd stoji iza krize u BiH

Napadi zvaničnika Srbije pokazuju da Beograd stoji iza krize u BiH

Posljednje izjave najviših zvaničnika rukovodstva Srbije, na čelu s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, pokazuju da iza političke krize u Bosni i Hercegovini očigledno stoji Beograd, naglašava Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke...

 ...demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  

- Činjenica da predsjednik države, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane dovode u pitanje presude Ustavnog suda susjedne države, pa i samu ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine, predstavljaju prvorazredni skadal. 

Treba podsjetiti da su i Vučić i Dačić i Vulin bili jako važni kadrovi organizacija čiji su rukovodioci pred međunarodnim sudovima osuđeni za organiziranje udruženog zločinačkog poduhvata. Podsjetit ću na međupresudu u slučaju Milošević i pravosnažnu presudu Vojislavu Šešelju koji je osuđen za formiranje paravojnih jedinica koje su ratovale u BiH - izjavio je Osmanović. 

Činjenica je da Srbija, naglašava dalje on, trenutno ima loše odnose sa skoro svim susjednim državama te da aktivno proizvodi krizu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

Po Osamnovićevim riječima, posebno je opasno vraćanje retorike o «ugroženosti Srba u regionu», što je bio temelj Miloševićeve propagande koja je 90-ih  dovela do genocida i najtežeg rata u Evropi u proteklih pola stoljeća. Znakovito je što takve stvari dolaze iz usta dva ratna portparola Slobodana Miloševića i Mire Marković, zaključuje Adil Osmanović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo