7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

19.02.2020 / 14:36 Svijet - Nastavak međunarodnih letova

Komercijalni avion sletio u Alepo, prvi put nakon osam godina

Komercijalni avion sletio u Alepo, prvi put nakon osam godina
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Sirijski komercijalni avion sletio je na aerodrom u Alepu u srijedu iz prijestolnice Damask, čime se obilježava nastavak međunarodnih letova između dva najveća sirijska grada prvi put od 2012. godine.

Letjelica aviokompanije Syrian Air sletila je na aerodrom u Alepu nakon 40-minutnog leta iz Damaska. Ranije tog dana, sirijski ministar za turizam Bishr al-Yazigi i ministar za transport Ali Hammoud otvorili su aerodrom.

Hammond je rekao da je otvaranje aerodroma "velika radost" za Sirijce i "san" za ministarstvo, prenio je AFP.

Let, na kojem su se nalazili sirijski zvaničnici i novinari, predstavlja simboličnu poruku režima Bašara Asada, nekoliko dana nakon što su njegove snage preuzele kontrolu nad sjeverozapadnom pokrajinom Alepo i zauzeli posljednje segmente strateškog autoputa M5, koji povezuje Alepo i Damask. Autoput između dva najveća sirijska grada je ponovo otvoren prvi put nakon osam godina.

Uz podršku ruskih zračnih snaga, vladine snage su u ofanzivi posljednjih nekoliko sedmica kako bi pokušale zauzeti ruralne dijelove Alepa i dijelove susjedne pokrajine Idlib na sjeverozapadu Sirije, posljednjem uporištu opozicije u toj zemlji.

Zbog sukoba je na stotine hiljada Sirijaca počelo bježati prema granici s Turskom u jednom od najvećih raseljavanja u ratu koji je već ušao u svoju osmu godinu. 

U izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi da je broj raseljenih osoba od 1. decembra premašio 900.000, a više od polovine su žena i djeca.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo