3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

19.02.2020 / 14:31 Politika - Buran press

Milorad Dodik: Izvolite, uhapsite me ako možete

Milorad Dodik: Izvolite, uhapsite me ako možete
Foto: Fena / Vijesti.ba
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončana je nakon samo deset minuta.

Nakon sjednice se novinarima obratio Milorad Dodik koji je problematizirao odgovornosti predsjedavajućeg Željka Komšića zbog imenovanja novog stranog sudije kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, navodeći da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid. Pozvao je Komšića da podnese ostavku.

- Dakle, ako imate dva člana Predsjedništva, možete da preglasate treći konstututivni narod i trećeg člana Predsjedništva, možete da prekršite Ustav, da obmanete predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i da se nikakva odgovornost ne može utvrditi. Zato mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić, ukoliko ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje koju on toliko žučno pokušava da zastupa, da naravno podnese ostavku - naglasio je Dodik.

Iz Komšićevog kabineta su odgovorili da je pismo stiglo istovremeno za sva tri kabineta.

Dodik je rekao i da je danas preglasan na svim tačkama dnevnog reda, kao i na samom dnevnom redu. Dodao je kako će vidjeti s drugim faktorima u BiH na koji način će se ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija.


Na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine jedna od tačaka bila je i posjeta predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Boseni i Hercegovini. Dodik je i danas bio protiv ove tačke, kazavši da će o eventualnom dolasku Đukanovića odlučivati Narodna skupština RS.

"Ja sam glasao protiv i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu BiH i NSRS će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili neće", kazao je Dodik.

Dodik je pozvao na dijalog.

- Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite. Uhapsite me ako možete, ja sam tu u Sarajevu! Međutim, ovdje se digao narod, kao i zvanične institucije Republike Srpske. Ako neko nešto učini Republici Srpskoj dobićete odgovor. Pozivam na dijalog, da se raspravlja o našem prijedlogu koji će uskoro doći. Јedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao. Ništa nisam drugačije učinio. Nije onako kako Bakir poručuje: "Eto, Srbi sa stola uzmu ono što im odgovara, a ono što im nije po ukusu ostave". Nije tačno, i to je još jedna podvala Bakira Izetbegovića - kategoričan je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo