18°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 12:32 Politika - Sastanak u Sarajevu

Komšić sa Ivancovom: Odlazak stranih sudija otvorio bi prostor napadima na suverenitet BiH

Komšić sa Ivancovom: Odlazak stranih sudija otvorio bi prostor napadima na suverenitet BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivantsova.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, razmijenjena su mišljenja o aktulenoj političkoj situaciji pri čemu je predsjedavajući Komšić iznio stavove o važnosti jednakopravnosti svih građana u Bosni i Hercegovini kao ideji kojoj treba težiti u procesu evroatlanskih integracija.

Predsjedavajući Komšić je ponovio i svoj stav da je i dalje važno učešće stranih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovie, iz razloga što bi njihov eventualni odlazak stvorio prostor za političke uticaje na najviše sudsko tijelo u Bosni i Hercegovini, te bi bio otvoren dodatni prostor za napade na suverenitet države Bosne i Hervegovine.Također, predsjedavajući Komšić je istakao važnost ostanka OHR-a u Bosni i Hercegovini sve dok se ne ojačaju demokratski kapaciteti institucija u našoj državi.

Ambasador Ivantsov informisao je na kraju predsjedavajućeg Komšića da će ove godine Ruska Federacije obilježiti 75. godišnjicu okončanja II Svjetskog rata, odnosno pobjede nad nacizmom.
Potvrđena je važnost obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad nacizmom ali i fašizmom, pogotovo u današnjem vremenu kad dolazi do jačanja tih ideologija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo