12°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 12:10 BiH - Sastanak u Sarajevu

Podžić s Fieldom o ključnim prioritetima MO i OSBiH

Podžić s Fieldom o ključnim prioritetima MO i OSBiH
Foto: MOBiH - Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Fielda.

Razgovarano je o aktivnostima saradnje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) s NATO-om i ključnim prioritetima MO i OSBiH.

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost ambasadoru Fieldu za pomoć UK u programima edukacije pripadnika OSBiH, na izradi normativnih akata, te organizaciji velikog broja radionica i seminara, a posebno za podršku u realizovanju projekta školovanja VI klase oficira OSBiH.

Također, Podžić je upoznao ambasadora Fielda o ključnim prioritetima MO i OSBiH koje se odnose na implementaciju dokumenta Program reformi BiH, te realizaciju strateškog dokumenata Pregled odbrane i Plan modernizacije OSBiH.

Ambasador Field je istakao apsolutnu posvećenost UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Oružanim snagama BiH.

Između ostalog, on je naglasio da MO i OSBiH moraju imati veći budžet, te da pitanje budžeta treba biti u fokusu prioriteta.

- Želimo da OSBiH napreduju kako bi još više doprinosile NATO misijama i da usvajaju NATO standarde - rekao je ambasador Field, te dodao da je impresivan kvalitet oficira i vojnika OSBiH.

Na sastanku je bilo riječi i o ubrzanju procesa predaje neperspektivnih vojnih lokacija i poboljšanja interoperabilnosti OS BiH sa NATO-om.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše UK u BiH pukovnik Jonathan Williamson, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo