13°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 11:53 Politika - Nakon sjednice NSRS

Delegacija EU u BiH: Ključna uloga Ustavnog suda za provođenje vladavine prava

Delegacija EU u BiH: Ključna uloga Ustavnog suda za provođenje vladavine prava
Foto: Vijesti.ba

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za EU i potrebno je očuvati funkcionalnost institucija - kazala je za Fenu glasnogovornica Delegacije EU u BiH Jamile Milović-Halilović komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Ističe da Evropska unija ponovno potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka.

- Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka - kazala je Milović-Halilović.

Također je istakla da EU apeluje na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana.

- Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU i zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spremna da pomogne u tome - zaključila je Milović-Halilović.

Poslanici NSRS su 17. februara usvojili osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo