5°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 09:56 Ekonomija - Mahir Semić

Preduzeća u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika

Preduzeća u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Mahir Semić izjavio je da privredna društva u BiH u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalifikovane i osposobljene radne snage pogotovo kada se radi o kapitalnim...

... projektima kao što su izgradnja dionica autoputa Koridora Vc i Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Statistički podaci (Agencija za statistiku BiH) pokazuju da je vrijednost izvršenih građevinskih radova firmi iz BiH u inostranstvu za devet mjeseci 2019. bila manja za 5,1 posto nego u istom periodu godinu ranije.

- Više faktora mogu biti uzrok tom padu, ali je vjerovatno ključan nedostatak kvalifikovane i osposobljene radne snage, koja odlazi u inostranstvo - prokomentirao je Semić za Fenu.   

Naveo je da ipak ima i nekih pozitivnih pokazatelja, te da je, prema informacijama ovog sindikata, u 2019. godini u inostranstvo otišlo manje građevinskih radnika nego u 2018. godini. U Sloveniju je u 2018. godini, dodao je Semić, otišlo 13.600 radnika od kojih je 70 posto građevinara ili otprilike 10.000 radnika.

- Plaće građevinskih radnika u 2019. godini su povećane, što je glavni razlog manjeg odlaska. Agencija za statistiku BiH je objavila da je prosječno isplaćena neto plaća u oktobru prošle godine bila 932 KM, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu bila 643 KM i do sada je najviša - kazao je Semić, dodajući da se radnicima redovno uplaćuju i porezi i doprinosi na plaće.

Problem odlaska radnika iz BiH, po njegovim riječima, ne mogu riješiti sami poslodavci.

- Slažemo se s prijedlozima poslodavaca da je neophodno da se smanje porezi, doprinosi i ostali nameti na plaće, u korist radnika. Na taj način bi se izbjegla siva ekonomija, poslodavci bi prijavljivali radnike, te bi se kroz povećanje zaposlenosti punili budžeti i fondovi – naveo je Semić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo