7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

19.02.2020 / 08:58 Politika - DF-GS

Traži se vanredna sjednica PFBiH zbog dešavanja u RS

Traži se vanredna sjednica PFBiH zbog dešavanja u RS
Foto: Vijesti.ba

Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza i zastupnik GS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, je zajedno sa kolegom zastupnikom Hasanom Muratovićem podnio inicijativu za održavanje vanredne sjednice ...

...Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povodom, kako navode, nepriznavanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i urušavanja institucija.

"Zabrinjavajuća je najava rukovodstva entiteta RS da neće provesti odluku Ustavnog suda BiH što je onemogućavanje rada institucija Bosne i Hercegovine da provedu zakonske odredbe kojima štite prava na imovinu i urušavanje ustavnog poretka, kao i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Smatramo da Federacijea Bosne i Hercegovine ne treba biti nijemi posmatrač dešavanja u državi. Prijetnje entiteta RS dolaze nakon što je formirana žandarmerija pri MUP RS, te je potrebno da se sagledaju sigurnosni rizici po FBiH. Mi u FBiH imamo pravno znati šta o antidejtonskom djelovanju rukovodstva entiteta RS misle kreatori Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodna zajednica, kao i kakvi su njihovi daljnji potezi ukoliko se ostvare najave koje dolaze iz RS", navedeno je u inicijativi koju potpisuju Čolpa i Muratović.

 
(Vijesti.ba )

Izdvajamo