4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

18.02.2020 / 20:00 Politika - Kentera za Vijesti.ba

Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH

Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH
Savo Kentera / Vijesti.ba
Glavni destabilizirajući faktor u regionu Zapadnog Balkana je Moskva, koja preko Beograda, na jedan perfidan i vrlo vješt način želi da plasira i nametne svoju politiku na Balkanu.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

- No, nadam se da je ovo samo prolazna faza, jer Srbija mora biti faktor stabilnosti na Balkanu. A razlog za sve ovo što se trenutno dešava je u prikupljanju političkih poena za skorašnje izbore u Srbiji - ocjenjuje Kentera.

Navodi kako je apsolutno uvjeren da će Srbija, dugoročno gledano, značajno promijeniti svoju politiku u odnosu na onu koja je trenutno na sceni.

- A druga je priča to što u ovom momentu pojedine zemlje, prvenstveno tu mislim na Rusiju - želi da Srbiju, konkretnije Beograd, koristi kao instrument za destabilizaciju čitavog regiona - ističe Kentera.

Naš sagovornik iskreno se nada i vjeruje da će Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na kraju ipak uspjeti odoljeti tim izazovima.

- Činjenica jeste da iz Srbije prema Crnoj Gori u ovom momentu dolazi jedan nezapamćen pritisak zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u vidu jednog specijalnog rata koji je nezapamćen od 1941. godine. No, ponavljam, sve to što se u ovom trenutku dešava dolazi samo iz jednog centra - a taj centar nije Beograd, već Moskva - govori Kentera.

Naglašava da je Vučić u posljednje vrijeme prema Crnoj Gori značajno promijenio svoju retoriku, koja više nije onako agresivna kao što je bila do prije sedmicu dana.

- Međutim, ta se negativna retorika sada okrenula prema BiH, jer je očigledno negdje potreban neki izduvni ventil kako bi se prikupili politički poeni za domaći teren - poručuje Kentera.

Čim je Vučićeva retorika smekšala prema zvaničnoj Podgorici, naš sagovornik navodi kako je uslijedila automatska reakcija iz Moskve.

- U Srbiju je već doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, vjerovatno kako bi pitao Vučića zašto se ta retorika mijenja i zašto ona prema Crnoj Gori više nije onakva kakva je bila do prije nekoliko dana - smatra Kentera.

Navodi da bi sve zemlje u regionu trebale zauzeti zajednički stav kako bi bile u stanju adekvatno i kvalitetno odreagovati, ukoliko bi neka od njih "previše skrenula s puta i ozbiljnije destabilizovala region".

- Mi tu već imamo vrlo jasan stav i odgovor - Crna Gora i Hrvatska su kao članice NATO-a u svemu tome zajedno, imamo i više nego kvalitetnu saradnju, ne samo u okviru regiona, nego i s ostalim partnerima. I po tom pitanju zauzeli smo vrlo jasne stavove i pripremili vrlo jasne odgovore. A nemam nikakvu dilemu ni da će se takvim stavovima pridružiti i Sjeverna Makedonija, kao buduća članica NATO-a, a sutra i Bosna i Hercegovina - zaključuje Kentera u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo