9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

18.02.2020 / 20:00 Komentari - Osvrt

Nenaučene lekcije i konačni krah opozicije u RS

Nenaučene lekcije i konačni krah opozicije u RS
Foto: Arhiv
Uloga opozicije u cijelom demokratskom svijetu jeste da kritikuje vlast i bude korektiv te vlasti, s krajnjim ciljem da iz opozicije pređe u poziciju kako bi dobila priliku da provede svoj politički program.

Međutim, iako djeluje kao nemoguća misija, ipak je moguće pronaći i opoziciju koja nema apsolutno nikakve ambicije da se domogne pozicije, već sve što radi kroz svoje političko djelovanje jeste da zauvijek ostane u opoziciji.

Takva je opozicija u bh. entitetu Republika Srpska. Nema nikakve sumnje, da je Milorad Dodik birao bolju opoziciju, ne bi mogao izabrati bolju. Jer sve što rade rukovodstva SDS-a, PDP-a i drugih opozcionih stranaka u ovom entitetu, rade suprotno onome što bi trebala raditi opozicija.

Dodik je svojim djelovanjem navukao opozicione lidere da mu piju vodu s dlana. Oni bi nekako da budu Dodik, ali rade sve suprotno od onoga što je on radio dok je bio na njihovom mjestu.

Današnji najmoćniji čovjek u RS-u na vlast je došao radeći i govoreći isključivo protiv tadašnje vlasti u RS-u čime je zaslužio podršku i javnosti, ali i međunarodne zajednice. Današnja opozicija u RS-u također bi mogla imati podršku stranog faktora, ali trebaju pokazati da su drugačiji i da žele istinske promjene.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je tokom rasprave o Ustavnom sudu u NS RS glasao i prihvatio bez razmišljanja sve zaključke koje je predložio Dodik, da bi već sljedećeg jutra izdao saopštenje u kojem kritikuje sve ono za što je objeručke glasao noć prije. Jeste da glasači u BiH imaju vrlo kratko pamćenje, ali da su baš toliko naivni teško je povjerovati.

Dodik je na vlast došao jasno i glasno govoreći protiv ratnih zločinaca poput Karadžića i Mladića, bio je dovoljno hrabar i da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid. Kasnije je promijenio mišljenje, ali to je za neku drugu temu, u ovom slučaju je poenta da je kao opozicionar bio uvijek kontra pozicije ma o kakvim temama da se radilo.

Aktuelna opozicija u RS-u pala je na nekoliko ključnih pitanja na kojima je mogla dobiti podršku javnosti i međunarodnog faktora.

Narodna skupština RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH, što je opozicija podržala. Dalje, krajem novembra 2018. godine kada je Dodik najavio povlačenje vitalnog nacionalnog interesa oko preglasavanja u Predsjedništvu opozicija je ponovo stala uz njega. Sada oko rasprave o Ustavnom sudu BiH ponovo opozicija drži stranu pozicije i ide za slijepim vođom.

Milorad Dodik je apsolutno najsigurniji vladar na svijetu, jer ima opoziciju koja nema namjeru da ga skine s vlasti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo