9°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

18.02.2020 / 17:42 Politika - Srbijanski ministar

I Miloševićev učenik Dačić "zabrinut" za Hrvate u BiH

I Miloševićev učenik Dačić "zabrinut" za Hrvate u BiH
Foto: Vijesti.ba
Lider SNSD-a Milorad Dodik je sinoć za govornicom NSRS istakoa kao jako važnu podršku predstavnika Hrvata u BiH njegovim namjerama da se iz Ustavnog suda BiH eliminišu strane sudije.

- Ovdje je potrebno povući ručnu i dobra je stvar što su i politički predstavnici hrvatskog naroda prihvatili da budu dio podrške za odlazak stranih sudija. To je kvalitet koji možemo da iskoristimo, ne da bi bili protiv trećeg, nego da se manifestuje da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe, rekao je Dodik.

Da je porška neupitna potvrdio je danas i lider HDZ-a Dragan Čović kazavši da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

- Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus - izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.

Stavove Dodika i Čovića potom je podržao i ministar vanjskih posova Srbije Ivica Daćić.

Govoreći o ulozi Ustavnog suda u BiH po Dejtonskom sporazumu, Dačić je rekao da je Bosna i Hercegovina napravljena po američkom modelu u kojem su zajedničke funkcije samo ono što se dogovore entiteti, a pitanja zemljišta i šuma to nisu.

"I sada imamo situaciju u kojoj sudija iz Severne Makedonije glasa da li će Republika Srpska ili Hrvati u Bosni da budu ravnopravni. A oni imaju Ohridski sporazum kojem oni Albancima garantuju sva prava iako ih ima manje nego Srba u BiH", rekao je Dačić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo