4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

17.02.2020 / 22:48 Politika - Posebna sjednica

NSRS: I vlast i opozicija podržali zaključke o Ustavnom sudu

NSRS: I vlast i opozicija podržali zaključke o Ustavnom sudu
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Skupština RS večeras je usvojila Informaciju u vezi sa navodnim antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednica Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Za Informaciju su glasala 72 zastupnika , protiv 2.

Također, glasalo se i za zaključke političkih lidera RS. Za zaključke je glasalo 70, a protiv 2.

Na početku sjednice član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je, na engleskom jeziku, "Goodbye BiH, welcome RS-exit".

Kasnije je rekao da da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo.

"Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao 'RSEXIT', ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritikuju, primijetili bi da sam nakon toga rekao da je to jedno od mogućih kretanja i da bi najbolje bilo da se putem zaključaka dođe do toga da Ustavni sud BiH bude reformisan u skladu sa najboljim praksama EU. Sam ću politički stradati, ali neću biti grobar Srpske i našeg naroda", rekao je Dodik. 

Blokada i podrška Hrvata

Najavio je i da će u četvrtak, 20. februara u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama biti dogovoreno kako će se djelovati.

"Ovdje je potrebno povući ručnu i dobra je stvar što su i politički predstavnici hrvatskog naroda prihvatili da budu dio podrške za odlazak stranih sudija. To je kvalitet koji možemo da iskoristimo, ne da bi bili protiv trećeg, nego da se manifestuje da dva konstitutivna naroda imaju primjedbe", rekao je Dodik.

Usvojeni zaključci

Osam usvojenih zaključaka su:

- Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

- Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike _ Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

- Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

- Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su Visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

- Narodna skupština Republike Srpske obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo