10°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.02.2020 / 20:31 Svijet - Sirijski predsjednik

Assad: Vojne pobjede vladinih snaga 'preludij' u konačni poraz pobunjenika

Assad: Vojne pobjede vladinih snaga 'preludij' u konačni poraz pobunjenika
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Sirijski predsjednik Bashar al Assad izjavio je da su nedavne značajne vojne pobjede njegovih snaga u ofanzivi uz rusku podršku pripremile teren za eventualni poraz devetogodišnje pobune koja nastoji da ga svrgne s vlasti.

Assad je, međutim, u televizijskom pojavljivanju upozorio da sukob još nije završen.

- Znamo da ovo oslobađanje ne znači kraj rata niti poražavanje svih urota niti kraj terorizma, ni predaju neprijatelja, ali defintivno im zabija noseve u blato – izjavio je Assad.

- To je preludij u njihov (pobunjenički) konačni poraz, prije ili kasnije – dodao je.

Obnovljena ofanziva uz rusku podršku i pomoć proiranskih milicija na osvajanju posljednjeg pobunjeničkog uporišta na sjeverozapadu zemlje omogućilo je Assadovim snagama da preuzmu kontrolu nad većim dijelom pokrajine Aleppo kako bi napravile novi vojni prodor ka gusto naseljenoj pokrajini Idlib pod pobunjeničkom vlašću.

- Borba za oslobađanje Aleppa i Idliba nastavit će se kao što će se nastaviti borba za oslobađanje kompletne sirijske zemlje - izjavio je Assad.

Ofanziva je iselila stotine hiljada sirijskih civila koji bježe prema granici s Turskom, u najvećem pojedinačnom raseljavanju u devetogodišnjem ratu, prenosi Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo