7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

17.02.2020 / 17:13 BiH - Sastanak u Sarajevu

Gudeljević i Šešum: Nastavak uspješne saradnje i novi projekti

Gudeljević i Šešum: Nastavak uspješne saradnje i novi projekti
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom o dugotrajnoj saradnji koja obećava još mnoge zajedničke projekte iz kulture, nauke i obrazovanja.

Govoreći o kulturi naglašen je rad na implementaciji indikatora iz kulture koji su usvojeni krajem prošle godine, a koji će pomoći dostizanju ciljeva Agende 2030.

Slijedeći te indikatore radi se na dva nivoa i uključuju gradove Banja Luka, Mostar i Sarajevo s mogućnošću povećanja broja gradova.

Šešum je istaknuo da je jedan od osnovnih ciljeva UNESCO-a pokazati kako je ulaganje u kulturu investicija, a ne trošak.

BiH izdvaja između 1,7 i 1,8 posto bruto društvenog proizvoda za kulturu, a doprinos kulture budžetu je oko šest posto što je na evropskom nivou, pokazalo je istraživanje koje je UNESCO proveo u BiH, a četverostruki povrat novca pokazatelj je da je kultura jedna od oblasti koja donosi značajan prihod.

Tokom razgovora istaknuto je da je Kupreška kosidba predložena UNESCO-u za nematerijalnu baštinu BiH i da će prve informacije o tome biti poznate tokom ljeta.

Nematerijalna baština koja se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a uskoro bi trebala biti upisana na listu Svjetske nematerijalne baštine, dok je izrada nominacijskog fajla za pećinu Vjetrenica već u proceduri, a razgovarano je i o Nevesinjskoj olimpijadi i sevdalinkama.

Kada je u pitanju revizija statistike u području obrazovanja koju UNESCO realizira u BiH izraženo je obostrano očekivanje da će Bosna i Hercegovina biti prva zemlja u regiji koja će imati statistiku usklađenu sa Ciljevima održivog razvoja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo