15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.02.2020 / 17:05 BiH - Bihać

Materijalna situacija najčešći razlog odustajanja od obrazovanja

Materijalna situacija najčešći razlog odustajanja od obrazovanja
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Udruženje "Žene sa Une" u partnerstvu s organizacijom "Save the children" i Omladinskim centrum "Vermont" iz Brčkog realizira projekat "Bright 4 all - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH", koji finansira Evropska unija.

Cilj projekta je upozoriti na nedostatak sistemskog pristupa, a današnjim sastankom pokušalo se potaknuti nevladin sektor da djeluju zajednički s partnerskim organizacijama u zagovaranju i promociji obrazovanja za svu djecu.

Rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo 1.132 djece, a koje je imalo za cilj rasvijetliti pitanje odustajanja od obrazovanja, pokazalo je da je najčešći razlog teška materijalna situacija, nedostatak sredstava za prijevoz do škole, te nezaposlenost roditelja.

- Neka djeca su primorana da rade u vrijeme koje trebaju provesti u školi. Imali smo iskustvo susresti se s djecom koja kada dospijeva kesten ili gljive ne dolaze u školu po mjesec ili mjesec i po. Neka djeca su navodila i bolest kao razlog odustajanja od škole, a jedan od razloga jesu i maloljetnički brakovi - kazala je koordinatorica projketa Fatima Šušnjar. 

Današnja radionica na temu "Razvijanje lokalnih mobilizacijskih planova za prevenciju napuštanja obrazovnog sistema", a namijenjena nevladinim organizacijama, treba da omogući dalji i zajednički razvoj lokalne inicijative usmjerene na podizanje svijesti i animiranje zajednice da se pozabave problemom ranog napuštanja obrazovanja.

- Ono što mi kao udruženje možemo učiniti je doprinos u vidu bavljenja ovom problematikom u nekom od svojih narednih projekata. Ovakve i slične edukacije trebaju da budu podstrek, naručito ljudima u obrazovanju. Problem ranog napuštanja obrazovanja nije problem sistema već i nevladinih organizacija - istaknula je Aida Pašić iz Udruženja za obrazovne incijative"5 Plus" iz Cazina.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo