8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

17.02.2020 / 13:42 Auto - Njemački proizvođač automobila

Koronavirus drži Volkswagenove fabrike u Kini zatvorenim

Koronavirus drži Volkswagenove fabrike u Kini zatvorenim
Volkswagen / Vijesti.ba
Volkswagen je za sedmicu dana odgodio početak proizvodnje u svim kineskim pogonima koje vodi u konzorciju s kineskim SAIC-om, navodeći probleme u lancu nabave te logističke probleme prouzrokovane izbijanjem koronavirusa.

Njemački proizvođač automobila očekuje nastavak proizvodnje 24. februara. Međutim, proizvodnja u nekim tvornicama koje VW vodi s kineskom FAW Grupacijom nastavljena je u ponedjeljak, a preostali pogoni trebali bi početi s radom u narednim danima.

- Radimo naporno na vraćanju našem uobičajenom rasporedu proizvodnje, dok se suočavamo s kašnjenjima zbog izazova u lancu snabdijevanja i logistici, kao i zbog ograničenih mogućnosti putovanja za radnike u proizvodnji - izjavio je za DW portparol VW-a u Kini Nikolas Thorke.

Konzorciji u kojim učestvuje VW u Kini isporučili su kupcima na kineskom kopnu i u Hong Kongu u 2018. godini 4,21 milion vozila, odnosno oko 40 posto ukupne globalne prodaje VW-a.

Njihov rivalski kineski konzorcij kompanije Mercedes-Benz - Peking Benz ponovo je pokrenuo proizvodnju luksuznih putničkih automobila prošlog ponedjeljka, otprilike sedmicu dana kasnije nego što je bilo predviđeno, javlja DW.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo