10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.02.2020 / 13:31 Ljepota i Zdravlje - Korisni savjeti

Tikvica pomaže u gubitku kilograma

Tikvica pomaže u gubitku kilograma
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Tikvice se smatraju voćem, ali se širom svijeta, pa tako i kod nas, spremaju kao povrće. U kori se nalazi većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti!

Podstiču varenje

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te podstiče varenje već i čisti crijeva od toksina.

Pomagač pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.

Snižavaju pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava pritisak te sprečava razne bolesti kardivaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme, prenosi 24sata.hr.

Ubrzavaju zarastanje rana

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

Čuvarica prostate

Tikvicu možemo nazvati i pravom “muškom namirnicom”. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo