19°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.02.2020 / 11:29 BiH - Ruska ambasada u BiH

Barbarski napadi u Mostaru zaslužuju reakciju vlasti

Barbarski napadi u Mostaru zaslužuju reakciju vlasti
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Amasada Ruske Federacije (RF) u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom incidenta tokom antifašističke manifestacije u Mostaru, osuđujući napad na sudionike tog događaja.

- Barbarski napad huligana, koji se desio 15. februara tokom proslave jubilarne godišnjice oslobađanja Mostara od fašističkih osvajača, zaslužuje svaku osudu i odgovarajuću reakciju vlasti - navodi se u saopćenju.

Ruska ambasada smatra "veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini, kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu Velike Pobjede nad nacizmom u Europi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, kolijevke antifašističkog partizanskog pokreta na zapadnom Balkanu".

- Pozivamo sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma, kako to je navedeno i u rezoluciji Generalne skupštine UN-a, 'O borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti', koja je usvojena u decembru 2019. godine i koju je podržala Bosna i Hercegovina - navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo