14°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.02.2020 / 21:19 Politika - Neformalna večera

Plenković u Briselu: Razgovaraću s Komšićem

Plenković u Briselu: Razgovaraću s Komšićem
Foto: Vijesti.ba
Čelnici Europske unije okupili su se u nedjelju navečer na neformalnoj radnoj večeri s čelnicima šest zemalja zapadnog Balkana u okviru priprema za predstojeći sastanak na vrhu koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

Na radnoj večeri koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sudjeluju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Andrej Plenković kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a te čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

"Cilj ove radne večere jest pripremiti sastanak na vrhu u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Izrazito sam zadovoljan našom inicijativom da se održi ovaj sastanak 20 godina nakon prvog zagrebačkog samita u studenome 2000. i da smo ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija EU-a pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja, pitanje potpore hrvatskim susjedima na njihovu putu prema EU", izjavio je premijer Plenković po dolasku na sastanak.

Dodao je da je danas puno povoljnije ozračje po pitanju proširenja u odnosu na listopad prošle godine, kada je blokirana odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da Komisija priprema dokument o jačanju investicija u zemljama jugoistočne Europe.

Zauzeo se da se nakon svibanjskog samita u Zagrebu takvi sastanci ubuduće održavaju svake dvije godine jer bi to "bilo jamstvo stalnog predanog angažmana svih šefova država ili vlada prema zemljama jugoistočne Europe", rekao je Plenković.

On je potvrdio da je večerašnji sastanak prvi na kojem će se sresti s predsjedateljem predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prenosi Hina.

"Ovo je prvi uopće sastanak otkada je izabran u Predsjedništvo BiH, u listopadu 2018. On je rotirajući u Predsjedništvu BiH, ovdje je pa ćemo razgovarati. Ovo nije bilateralni susret, niti je strukturiran tako da razgovaramo o odnosima u BiH", rekao je Plenković, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo