9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.02.2020 / 20:13 BiH - Vanredni izvještaj

FUCZ: Uspješno izvršena evakuacija povrijeđenog planinara

FUCZ: Uspješno izvršena evakuacija povrijeđenog planinara
Foto: FUCZ / Vijesti.ba
Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) sačinio je večeras vanredni izvještaj povodom evakuacije povrijeđenog planinara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Na memorijalnom pohodu planinara "Lupoglav 2020" na planini Prenj, u kome je danas učestvovalo više od dvije stotine ljudi, jedan se planinar okliznuo te zadobio višestruke povrede - navodi se u spomenutom izvještaju.

Iz Operativnog centra podsjećaju da su izvlačenje povrijeđenog obavili članovi GSS-a u FBiH, a da mu je prvu pomoć pružila ekipa hitne medicinske pomoći.

- Po njihovoj procjeni povrijeđenom je bio neophodan helikopterski transport do Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, zbog čega je Operativni centar FUCZ putem Ministarstva sigurnosti BiH odmah uputio zahtjev za angažman helikoptera, a pripadnici FUCZ odmah su se uputili na mjesto slijetanja helikoptera u Sarajevu kako bi se poduzele sve potrebne radnje za siguran transport povrijeđenog planinara do bolnice - navodi se.

Kako se nadalje navodi, na odobrenje za polijetanje helikoptera čekalo se nekoliko sati pa je helikopter, koji je bio angažovan na evakuaciji povrijeđenog, sletio u Sarajevo tek u 16.40 sati.

Operativni centar FUCZ je, kako se, također, navodi, sve vrijeme bio u komunikaciji s Operativnim centrom Oružanih snaga Bosne i Hecegovine i Operativno komunikacijskim centrom Ministarstva sigurnosti BiH, kao i s EUFOR-om koji je iskazao spremnost da pruži pomoć i odobrio polijetanje njihovog helikoptera.

- U međuvremenu je odobrena upotreba helikoptera OSBiH koji je uspješno izvršio evakuaciju povrijeđenog, tako da nije bilo potrebe za njihovim angažmanom - navodi se u vanrednom izvještaju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo