3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.02.2020 / 20:00 Politika - Politički analitičar

Ćutahija: Ustav BiH nije prepreka političarima da rade u korist građana

Ćutahija: Ustav BiH nije prepreka političarima da rade u korist građana
Haris Ćutahija / Vijesti.ba
Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH sastali su se prije nekoliko dana i usvojili jednoglasan zaključak oko zaustavljanja najavljene gradnje odlagališta na Trgovskoj gori, koji je najavila Hrvatska.

Politički analitičar Haris Ćutahija kaže za Vijesti.ba da bosanskohercegovački Ustav uopšte nije prepreka za postizanje dogovora i donošenje pozitivnih odluka.

"Bili smo svjedoci toga mnogo puta kada su provođene reforme u procesu evropskih integracija. Međutim, za takve stvari mora postojati opšti konsenzus, a on izostane u puno važnih stvari. Ako grubo posmatramo političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ovdje postoje tri programska bloka političkih stranaka, sa različitim prioritetima i različitim političkim programima. Predstavnici ova tri bloka zajedno formiraju koalicije, posebno na državnom nivou i onda jako teško postižu konsenzus za mnoga bitna i manje bitna pitanja", kaže Ćutahija.

Na pitanje da li je ovo na neki način pokazatelj kako bi zapravo ozbiljni političari i trebali raditi u interesu građana bez obzira na njihove političke razlike, Ćutahija odgovara da političarima mora postati jasno da građani imaju svoj prag tolerancije i da će jednom doći do tačke previranja ukoliko se nastavi ovakvo vođenje politike.

"U informacijskom dobu, građani puno lakše dolaze do informacija i sva spinovanja, laži i manipulacije vlastitog naroda teško ostaju skriveni od javnosti. Građani sve više traže odgovornost svojih predstavnika u institucijama i od njih očekuju da napokon počnu raditi, bez traženja izgovora", smatra on.

On ističe da je glavni vanjsko-politički prioritet Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji i sve parlamentarne političke stranke to imaju u svojim programskim dokumentima.

"Međutim, teško se oteti dojmu da je opredijeljenost samo formalna i deklarativna. Bezbroj je dokaza za to, od nekorištenja pristupnih fondova do nedostatka dogovora za najbanalnije stvari", kaže on.

Ćutahija ističe da recept trebamo "prepisati" od država koje su prošle ove procese, počevši od Hrvatske.

"Proces evropskih integracija nikad nije bio predmetom dnevne politike i u reformskim procesima su učestvovali i pozicija i opozicija i za to je postojala široka podrška. Kako će se naše političke stranke suočiti s tim, posebno kada jednom otvorimo pregovore, ostaje da vidimo, ali jako sam skeptičan da će to glatko ići ako se stvari nastave odvijati kao u prethodnom periodu", zaključio je Haris Ćutahija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo