4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.02.2020 / 19:13 Košarka - Historijski trofej za Sarajlije

Spars Realway savladao Igokeu u finalu Kupa Mirze Delibašića

Spars Realway savladao Igokeu u finalu Kupa Mirze Delibašića
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ekipa Spars Realwayja je večeras u dvorani Novo Sarajevo na Grbavici stigla do naslova osvajača Kupa Mirze Delibašića, pošto je u velikom finalu nadigrala Igokeu. Tako je sarajevski klub ispisao historiju, pošto je za njega ovo prvi državni trofej u seniorskoj konkurenciji.

Sparsi su potpuno zasluženo slavili rezultatom 93:85, a od samog početka se vidjelo da ekipu Nedima Džemića više želi pobjedu u ovom susretu, a taj voljni momenat je i napravio prevagu, te je Spars stigao do prvog trofeja u svojoj historiji.

Sarajevski tim mnogo bolje otvara susret. Služio je Sparse šut, te su igrali sjajno i od početka nametnuli svoj ritam. Na dvije i po minute do kraja prve dionice Sparsi dolaze do dvocifrene prednosti (16:27).

Igokea se nakon time-outa Dragana Bajića budi, ali nisu dozvolili Sparsi da se ova prednost istopi, pa je prva dionica okončana rezultatom 33:23 u njihovu korist.

U drugoj četvrtini se nastavlja u istom ritmu sve do njene sredine, a onda Igokea uspijeva da smanji zaostatak. Na odmor se otišlo s prednošću Spars Realwayja od 53:49.

Izvrsno su Džemićevi momci otvorili drugo poluvrijeme, momentum je ubrzo ponovo bio na njihovoj strani, a sredinom treće dionice vraćaju dvocifrenu prednost na svoju stranu. Pogotkom Adina Vrapca stižu do vodstva od 71:59.

Do kraja treće četvrtine prednost je još malo porasla, pa je u posljednju dionicu Spars Realway ušao s prednošću od 78:65.

Igokea na početku posljednje dionice pokušava zaprijetiti, pravi mini-seriju od 4-0, te prednost Sparsa u nekoliko navrata smanjuje na manje od 10 poena.

Na pet minuta prije kraja sjajan ritam hvata Igokein Keenan Evans, te ubacuje nekoliko vezanih koševa i tako dovodi Igokeu na samo -3 (83:86).

Njegovu seriju prekida zakucavanjem Kenan Kamenjaš, a zatim Sparsi igraju i odličnu odbranu te čuvaju svoju prednost. Evans potom promašuje dvije otvorene trojke, a Spars odlazi na +7 (83:90).

Do kraja Sparsi ipak nisu imali problema da sačuvaju prednost i stignu do trofeja. Završilo je 93:85.

Sparse su do pobjede vodili Kenan Kamenjaš sa 19, te Darion Strong Moore i Branislav Đekić sa po 18 poena. Sjajan je bio i Adin Vrabac, koji je možda odigrao i ključnu ulogu. Ubacio je 13 poena, ukrao tri lopte, uhvatio šest skokova i podijelio pet asistencija.

Kod Igokee je 26 poena ubacio Evans.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo