9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

16.02.2020 / 19:09 Svijet - Šef evropske diplomatije

Borrell: EU mora razviti želju za moći

Borrell: EU mora razviti želju za moći
Joseph Borrell / Vijesti.ba
Evropska unija mora razviti "želju za moći", izjavio je šef evropske diplomatije Joseph Borrell u nedjelju, trećeg i završnog dana Sigurnosne konferencije u Munchenu, prenose Vijesti.ba.

"Utjecaj EU-a proizlazi iz trgovine i ljudskih prava, ali to nije dovoljno. EU mora razviti žeđ za moći", istaknuo je Borrell na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, prenosi Hina.

Visoki evropski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku drži da evropske vlade moraju pokazati spremnost da interveniraju u međunarodnim krizama inače će evropska vanjska politika ostati "paralizirana".

“EU je najveće tržište na svijetu, ali često ne govori jednim jezikom jer vanjska politika traži konsenzus članica. Moramo biti sposobni djelovati, a ne samo komentirati i izražavati zabrinutost", smatra Borrell.

Mir u Libiji

Stajališta evropskih vlada razlikuju se u nizu vanjskopolitičkih tema, od Venezuele i Libije do toga kako se postaviti prema politici američkog predsjednika "Amerika na prvom mjestu".

Evropske vlade podijeljene su i prema američkom planu za Bliski istok te se ne mogu dogovoriti ni o pomorskoj misiji za provedbu emabrga na uvoz oružja u Libiju.

“Ako ne uspijemo dovesti mir u Libiju, sumnjam da uopće imamo kapacitete za djelovanje. Kada nema suglasja, većina mora djelovati", smatra španski diplomata i podsjeća da se Evropska unija nije mogla dogovoriti o zajedničkoj zaštiti brodova u Hormuškom moreuzu, pa je Francuska morala osnovati svoju 'Koaliciju dobrovoljaca'.

Predsjednica nove Evropske komisije Ursula Von der Layen rekla je da želi "geopolitičku komisiju" koja je nakon stupanja na dužnost u januaru pojačala diplomatsku aktivnost, osobito na Bliskom istoku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo