4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.02.2020 / 14:40 Svijet - Akcija policije

Njemačka uhapsila 12 radikalnih desničara, planirali su terorističke napade

Njemačka uhapsila 12 radikalnih desničara, planirali su terorističke napade
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu izdalo je nalog za pritvor dvanaestorice pripadnika radikalne desnice zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala destabilizirati i rušiti njemački ustavni poredak, prenose danas njemački mediji.

"Cilj desničarske terorističke organizacije je slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu su svrhu napadima na zasad nepoznate političare, izbjeglice te građane muslimanske vjeroispovijesti trebali biti izazvan iuslovi slični građanskom ratu", priopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Svi uhapšeni su njemački građani

Sva dvanaestorica njemački su državljani i uhapšeni su u petak u koordiniranoj akciji policije u šest njemačkih saveznih zemalja. Policiji nije pošlo za rukom uhapsi i trinaestog osumnjičenoga koji, zajedno s četvoricom uhićenih, pripada jezgri terorističke ćelije.

Njemački mediji u nedjelju javljaju da je ova radikalno desna skupina promatrana već neko vrijeme, a neslužbeni koordinator skupne, 53-godišnji Werner S. iz Augsburga, poznat je kao potencijalno nasilan pripadnik desne scene i zato je bio pod stalnom prismotrom.

Kod uhapšenih su pronađeni oružje, granate i zabranjeni propagandni materijal

Vlasti su od osnivanja ćelije u rujnu prošle godine pratile telefonsku i internetsku komunikaciju pripadnika skupine, koja je prošle sedmice u blizini Muenstera održala sastanak.

Prilikom policijske akcije u petak pronađeno je i oružje te veća količina zabranjenog propagandnog materijala. Dnevnik Koelner Stadt Anzeiger javlja da su kod osumnjičenih pronađene i granate.

Skupina se nazvala Tvrda jezgra

Dnevnik Welt am Sonntag piše, pozivajući se na istražne krugove, da se skupna nazivala Tvrda jezgra ("Der harte Kern") i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput Sinova Odina (po germanskom bogu rata Odinu), o kojima se više doznalo 2015. kada su u Finskoj organizirali oružane ophodnje radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbjeglica.

Zbog podrške liberalnoj izbjegličkoj politici njemačke kancelarke Angele Merkel u lipnju 2019. godine ubijen je demokršćanski političar Walter Lübcke, a za ubojstvo je osumnjičen pripadnik radikalno desne scene.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo