6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

16.02.2020 / 14:14 Svijet - Okončano primirje

Pobunjenici u Južnom Sudanu odbacili vladinu mirovnu ponudu

Pobunjenici u Južnom Sudanu odbacili vladinu mirovnu ponudu
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Pobunjenici Južnog Sudana odbacili su u nedjelju vladinu mirovnu ponudu da se vrate u sistem od 10 država, čime su srušene nade da će okončati šestogodišnji rat u kojem je 380.000 ljudi poginulo.

Predsjednik Salva Kiir kazao je da će pokušati doći do kompromisa tako što će sadašnje 32 regionalne države smanjiti na izvornih 10, što je ključni zahtjev pobunjenika, kako bi se u budućnosti moglo razgovarati o jedinstvenoj vladi.

No, predsjednik Kiir je u tih deset uvrstio i tri "administrativna područja" Pibora, Ruwenga i Abyeija te je vođa pobunjenika Riek Machar kazao da se protivi tim trima područjima, objasnivši da se to "ne može smatrati povratkom u 10 država" te da se takvo nešto ne može prihvatiti.

- Stoga pozivamo predsjednika Kiira da preispita tu ideju stvaranja administrativnih područja - kazao je Machar i upozorio da ta tri područja riskiraju daljnje probleme.

Kiir i Machar, koji žive u egzilu, su pod sve većim međunarodnim pritiskom da riješe međusobne probleme do 22. februara, što je postavljeno kao krajnji rok za dogovor, ali Machar je više puta rekao da se ne može vratiti svom starom poslu potpredsjednika ako se struktura država ne vrati u prvobitni oblik.

Broj država je sporan jer će granice odrediti podjele moći u državi. Kad je 2011. godine Južni Sudan proglasio nezavisnost od Sudana imao je 10 država, kako je predviđeno ustavom zemlje. Međutim Kiir je to povećao 2015. godine na 28, zatim na 32 i sada ih je smanjio na 10, plus tri područja.

Kasno u subotu izdao je naredbu kojom su svi guverneri 32 države smijenjeni s funkcije, kazavši da će se o konačnom pitanju država raspravljati nakon što se formira vlada jedinstva. Od tri područja, najspornijim se smatra Ruweng na sjeveru zemlje što je područje bogato naftom.

Gotovo sav vladin prihod u Južnom Sudanu dolazi od nafte, jednoj od zemalja s najviše nafte na svijetu. Ruweng je bio jedan od najteže ratom pogođenih područja u građanskom ratu, javlja AFP.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo