12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.02.2020 / 13:50 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik poslao pismo predsjedniku Evropskog savjeta zbog Komšićevog dolaska

Dodik poslao pismo predsjedniku Evropskog savjeta zbog Komšićevog dolaska
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući...

...Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.


"Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za spoljnu politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedavajući, eventualno iznijeti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH", navodi se u pismu Milorada Dodika.

U pismu se konstatuje da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS.

On je u pismu izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Briselu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlsom Michelom i šefom Evropske komisije Ursuluom von der Leyen u okviru priprema za samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovaće i Komšić.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo