12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.02.2020 / 12:22 Politika - Predsjednik NSRS

Čubrilović sazvao sastanak s liderima stranaka, Bošnjaci izostavljeni

Čubrilović sazvao sastanak s liderima stranaka, Bošnjaci izostavljeni
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra konsultativni sastanak s liderima političkih partija uoči posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi, kako je navedeno, antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH. 

Na konsultativnom sastanaku učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica parlamenta. 

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, predsjednika SP-a Petra Đokića, v.d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, predsjednika NDP-a Dragana Čavića i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića. 

Nisu pozvani bošnjački predstavnici u entitetskom parlamentu, niti se pominju u saopćenju. 

Kako je saopćeno iz Skupštine RS, pozvao je lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednice RS jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju, po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija. 

-S obzirom da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom 'neustavne odluke' Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednice RS - izjavio je Čubrilović. 

Pozvao je sve političke stranke da daju svoj doprinos kako bi posebna sjednica parlamenta bila održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu RS. 

-Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u RS da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utiču na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i RS- istakao je predsjednik Narodne skupštine, koji je i predsjednik DEMOS-a. 

Čubrilović je ponovo ukazao da je, Ustavni sud BiH, donošenjem sporne odluke u vezi s ocjenom ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, pokazao da je, kako se tvrdi, „nedosljedan i protivriječan samom sebi, imajući u vidu da je isti sud, u različitim periodima, donosio različite odluke o istoj materiji u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt”. 

Tvrdi i da, ako Ustavni sud BiH „ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke uperene protiv interesa građana i RS, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti RS, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoju teritoriju, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka“.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo