13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.02.2020 / 20:00 BiH - Posebna sjednica

Šta stoji u zahtjevu Cvijanović: Neprovodivo oduzimanje teritorije RS

Šta stoji u zahtjevu Cvijanović: Neprovodivo oduzimanje teritorije RS
Foto: Vijesti.ba

Odluka Ustvanog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske (RS) je neprovediva, jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija RS-u.

Ovo je navedeno u obrazloženju zahtjeva predsjednice RS Željke Cvijanović za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, sazvanu za ponedjeljak 17. februara nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu Zakona o poljoprivrednom zemljištvu tog bh.entiteta.

U tom materijalu, o kojem će se poslanici izjasniti u ponedjeljak, tvrdi se da Ustavni sud BiH osporavajući taj član zakona “osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49:51 posto”.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS proglasio neustavnim.

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS.

U materijalu za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta podsjeća se na odluke visokog predstavnika iz 2005. godine kada je nametnuo tri zakona o zabrani raspolaganja imovinom te na neuspješan rad Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko Distrikta u upravljanju državnom imovinom, kao i na to da, Ustavni sud BiH 2011. godine, razmatrajući raniji zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, nije odlučio ko je vlasnik imovine, koja se nalazi pod tom zabranom raspolaganja, već je u meritumu samo odlučio da Narodna skupština RS nema ustavnu nadležnost da reguliše tu pravnu materiju.

Ta odluka, tvrdi se, suprotna je odluci istog suda iz 1998. godine, da su entiteti isključivo nadležni, po principu podjele vlasti, da regulišu imovnsko-pravne odnose.

Dodaje se da Parlamentra skuptšina BiH nije donijela ni jedan propis iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

U materijalu za posebnu sjednicu NSRS najavljuje se da će, nakon rasprave, biti usvojeni i određeni zaključci.

Podsjećamo, nakon odluke Ustvanog suda BiH politički predstavnici iz RS-a su najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH. Bošnjački zvaničnici i ambasadori Kvinte izrazili su nazadovoljstvo zbog najave blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.

 

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo