7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

15.02.2020 / 15:57 Komentari - Predsjednik Srbije

Vučić - Licemjerni "mirotvorac" s Jevrejskog groblja odlikovao Handkea

Vučić - Licemjerni "mirotvorac" s Jevrejskog groblja odlikovao Handkea
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Vučić je ovom prilikom odlikovao i austrijskog pisca Petera Handkea, poznatog po negiranju genocida, počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Vučić je, dakako, duboko svjestan da je nedavna dodjela Nobelove nagrade za književnost Handkeu prouzrokovala novu patnju porodica žrtava srebreničkog genocida, a svjetska javnost osudila Švedsku akademiju nauka.

Zato, kada nam Vučić uoči dodjele priznanja Handkeu, a nakon sastanka s Miloradom Dodikom govori da se zalaže za mir, znamo da laže. Znamo i da sudbina Bosne i Hercegovine, mir, stabilnost i prosperitet ne mogu zavisiti od Aleksandra Vučića, nekada ponosnog četnika, a danas samozatajnog mirovnjaka koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno veliča genocidnu politiku Slobodana Miloševića. Priznanje Handkeu zapravo najbolje govori o stvarnim namjerama srbijanskog predsjednika za koje samo oni koji još uvijek gaje iluzije o nekakvoj katarzi koju je Vučić proživio, mogu vjerovati u to da njegove zadnje namjere u vezi BiH ne idu u pravcu njene destabilizacije i disolucije.

Uostalom, govorimo o autoru izjave "100 muslimana za jednog Srbina". Vučić je bio, i to sa ponosom isticao, na mjestu odakle su snajperskim hicima revnosno ubijani građani Sarajeva, ali i na mjestu odakle je sijana najveća ratnohuškačka propaganda pod mentorstvom Riste Đoge, od koga je Vučič izgleda naučio mnogo jer teško da je svako par godina kasnije mogao postati Miloševićev ministar informisanja. Trebalo je biti rođeni lažov. Vučić je to bio, kao što je i danas. Uz to je i predsjednik nakaradne i najminijaturnije Srbije u historiji - bez Kosova, ali i kreator politike koja je vodi u potpunu propast.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo