8°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

15.02.2020 / 14:40 Politika - Šefik Džaferović

Vučićeva reakcija zabrinjavajuće blaga, Dodikov ultimatum neće proći

Vučićeva reakcija zabrinjavajuće blaga, Dodikov ultimatum neće proći
Šefik Džaferović / Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je u izjavi za Fenu današnji sastanak u Beogradu, na kojem je Milorad Dodik ponovo prijetio secesijom Bosne i Hercegovine.

- Milorad Dodik bez potrebe ide u Beograd, jer će se o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine odlučivati isključivo u Bosni i Hercegovini. Umjesto što bez potrebe diže tenzije u BiH i regonu, bolje bi mu bilo da se okrene poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, i da deblokira rad državnih institucija. Danas je, u prisustvu predsjednika Srbije i patrijarha SPC, ponovio prijetnju o secesiji. Milorad Dodik neće nikada od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan njen pedalj i to mora biti jasno i njemu i svima koji možda o tome sanjaju. Isto tako mu mora biti jasno da neće proći ni njegove bahate prijetnje, uvrede i ucjene. Na ultimatume ne pristajemo, niti se Dodika plašimo, kazao je Džaferović.           

Prokomentirao je i izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.                      

- Zabrinjavajuće je blaga i neutralna reakcija predsjednika Srbije Vučića na današnji Dodikov istup, kao i na ranije istupe.

Ako Vučić zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a institucije države Bosne i Hercegovine ne smiju blokirati, zaključio je Džaferović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo