19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

15.02.2020 / 13:53 Svijet - Emmanuel Macron

Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja

Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da će, ako rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati početak pregovore o njihovom pristupanju EU.

"Čekamo izvještaj u martu... zavisno od toga da li će rezultati biti pozitivni i upostavi se povjerenje, onda ćemo biti u poziciji da otvorimo pregovore", rekao je Macron na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, prenosi Reuters.

Macron je rekao danas da EU mora da se probudi i uskladi budžet sa svojim ambicijama kako ne bi zaostajala za SAD i Kinom, posebno što se tiče budućih tehnologija.

"Mi postajemo kontinent koji ne vjeruje u svoju budućnost. Mi ne investiramo dovoljno u našu budućnost, a u političkom smislu to je jedini način da približimo naše srednje klase", rekao je Macron na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Odgovarajući na izjavu američkog državnog sekretara Mike Pompea da "Zapad pobjeđuje" Macron je izrazio neslaganje rekavši da je upravo suprotno i da je Zapad sve slabiji.

"Na djelu je slabljenje Zapada. Američka politika, koja je počela prije nekoliko godina, i ne samo u okviru ove administracije uključuje određenu vrstu povlačenja, preispitivanja odnosa sa Evropom", rekao je Macron, prenio je "Sputnjik".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo