19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

15.02.2020 / 11:44 Politika - Saopćenje

HNS: Reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane sudije

HNS: Reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane sudije
Foto: Vijesti.ba
Hrvatski narodni sabor apelirao je danas na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje narodā, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Navode da se temelji konsenzusa i važnost dogovora, moraju ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH.

- Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike, navode iz HNS-a i dodaju:

- Politički predstavnici hrvatskog naroda, djelujući kroz Hrvatski narodni sabor, zauzeli su svoja principijelna stajališta. Danas, na obljetnicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni europskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudaca.

HNS navodi da ne vrijeme je da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce.

- Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH. Hrvatski narodni sabor nastavlja s odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka, stoji u saopćenju.

Dodaju da HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja i da će Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo