15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

15.02.2020 / 09:53 Ekonomija - Amir Zukić

Jednostavnija registracija obrta stupanjem na snagu novog zakona o obrtu

Jednostavnija registracija obrta stupanjem na snagu novog zakona o obrtu
Amir Zukić / FENA
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je za Fenu da će novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH stvoriti prepostavke za uspostavu novog obrtnog registra jer ne postoje pouzdani podaci koliko tačno ima registrovanih obrta na području Federacije BiH.

- Da bi stupio na snagu potrebno je da ga, nakon Predstavničkog doma, odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH . To očekujem da se desi u narednih 15 dana, kada se zakaže nastavak sjednice Doma naroda, koja je prekinuta ove sedmice - rekao je Zukić.

Prema raspoloživim podacima sa evidencija trenutni broj obrta kreće se od 48.000 do 50.000.

- Po sadašnjoj praksi, obrtnik ako nije dao zahtjev za ukidanje obrta i podnio odgovarajuću dokumentaciju obrti se i dalje u Poreskoj upravi vode kao da su "živi", a veoma je puno onih koji su prestali s radom što zbog smrti, odlaska u penziju ili jednostavno prestanka rada tako da je aktuelna evidencija o obrtima veoma upitna. Pored toga drugi problem je što se oni vode kao da postoje tako da se njima obračunavaju paušali i određeni doprinosi. Na taj način se stvaraju fiktivna potraživanja koja ne stoje jer ti obrti ne funkcionišu. Zato će po sili novog zakona ti obrti biti ugašeni i dobit ćemo realan broj obrta u Federaciji - objasnio je Zukić.

Po njegovim riječima, zakon će pojednostaviti registraciju i funkcioniranje obrta.

- Prije svega, proces registracije obrta skraćuje se sa 15 na sedam dana sa mogućnošću da to bude jednodnevno a veoma brzo online registracija. Zakon je regulisao da se svi dokumenti koje treba da podnese obrtnik pribavljati po službenoj dužnosti tako da će obrtnici puno manje biti na  šalterima i tražiti papire neophodne da bi registrovali obrt - rekao je Zukić.

Među najznačajnijim novinama koje donosi zakon je ta da će biti omogućeno vanjskotrgovinsko poslovanje tako da obrtnik može uvesti repromaterijale za svoju proizvodnju i izvesti proizvode.

Olakšan je početak rada obrta na način da obrtnik, kako kaže, može početi sa radom onog časa kada smatra da je ispunio minimalne tehničke uslove, a nadležna komisija može doći u roku od 15 dana da utvrdi te činjenice.

Primjenom novog zakona bit će ukinuta podjela obrta na vezane i posebne čime se prvi put omogućava obavljanje pojedinih vrsta obrta bez stručne spreme koja je, ističe Zukić, velikim dijelom sprečavala obrtnike da registruju obrt.

- Također, članarina za obrtnike smanjena je sa osam na dvije KM po obrtu. Definisan je sistem ubiranja te će članarina biti puno kvalitetnije ubirana. To će sve služiti za funkcionisanje obrtničke komore, kako kantonalne tako i federalne - rekao je Zukić.

Obrtničke komore trebaju biti produžena ruka obrtnicima baveći se obrazovanjem obrtnika i majstorskim ispitima što, podcrtava, do sada nije bio slučaj. Navedena ovlaštenja data su im novim zakonskim odredbama.

- Po novom zakonu, fizičke osobe i penzioneri moći će obavljati obrt u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja - rekao je za Fenu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Zakon će stupiti na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH ako ga odobri Dom naroda, budući da je već usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo