7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

15.02.2020 / 08:38 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Zečević: Vučić se miješa u unutrašnje stvari BiH i Crne Gore

Zečević: Vučić se miješa u unutrašnje stvari BiH i Crne Gore
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Situacija u regionu politički je prilično napeta, posebno u Crnoj Gori i BiH, ali vjerujem da neće doći do izbijanja sukoba ili nasilja, jer to nije u interesu bilo koje političke elite.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba Nenad Zečević, urednik političke redakcije u dnevnoj novini Pobjeda.

- Dijalog o otvorenim pitanjima, uz puno poštovanje suvereniteta država, jedini je ispravan put - smatra Zečević.

Naš sagovornik kratko se osvrnuo na izjavu lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da je RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka, te da BiH neće biti na proljeće sljedeće godine "ako se ne vrati na dejtonske pozicije".

- Djelovanje Dodika u Bosni i Hercegovini je protivno postulatima Dejtonskog sporazuma koji je nakon četverogodišnjeg krvavog rata osigurao mir. Dodikovi stavovi kojima se ugrožava cjelovitost i teritorijalni integritet BiH su opasnost po građanski mir - ocjenjuje Zečević.

Pitali smo ga kako gleda na sastanak koji će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd održati s predstavnicima Srba iz Crne Gore i RS-a, koju će predstavljati Dodik i predsjednica Željka Cvijanović.

Zečević je stava da se Vučić tim pozivom po ko zna koji put ponovo umiješao u unutrašnje stvari Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Poziv crnogorskim Srbima da se razgovara o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti je flagrantno miješanje u unutrašnje stvari jer je suvereno pravo svake države da donosi zakone - navodi urednik Pobjede.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je od usvajanja tog zakona na meti hibridnog rata, koji je podstican od krugova u Beogradi i Moskvi.

- U tom specijalnom ratu prednjače tabloidi u Srbiji objavljivanjem na stotine lažnih vijesti kojima je cilj da se ugrozi građanski mir i izazove uznemirenje i panika. U Crnoj Gori očekujem dijalog Mitropolije Crnogorsko-primorske SPC i Vlade o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je jedini put za smirivanje tenzija - zaključuje Zečević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo