12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

14.02.2020 / 20:00 Politika - Uoči sastanka

Aleksandar Vučić - glavni kreator (ne)prilika u regionu

Aleksandar Vučić - glavni kreator (ne)prilika u regionu
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Politički predstavnici Srba u regionu za danas su pozvani u Beograd na sastanak kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić je na sastnak pozvao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, predsjednicu eniteta Republika Srpska Željku Cvijanović i političke predstavnike Srba iz Crne Gore.

Prema Tanjugovim informacijama, Vučić je sastanak je sazvao zbog situacije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Mirotvorac" Vučić i "zabrinuti" Dodik

Vučić je uoči sastanka rekao da će saslušati stavove Milorada Dodika i Željke Cvijanović u vezi sa situacijom u BiH i istakao da će uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Vučić je u Minhenu, gdje je odgovarao na pitanja novinara u pauzi Minhenske sigurnosne konferencije, za Al Jazeeru reka da je Dodika i Cvijanović pozvao na sastanak i prije sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini.

Kada je riječ o sastanku sa Vučićem, Milorad Dodik je rekao da će Vučiću prenijeti da su Srbi napadnuti u svim zemljama u regionu. Podsjetio je na dešavanja u Crnoj Gori, te položaj Srba u Hrvatskoj.

- Od Vučića ću tražiti razumijevanje situacije - rekao je Dodik.

Velikosrpska politika

Predsjednik Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović kaže za Vijesti.ba da je sastanak možda koincidencija s odlukom iz Banja Luke i posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori, jer ima već određeni period kako je donesen taj Zakon o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.

„A što se tiče sazivanja sastanaka u Beogradu, to je nama svima već dobro poznata i orkestrirana priča. Mislim da je i ova aktuelna priča u funkciji predstojećih izbora u Srbiji, i skupljanje poena na jednom terenu koji je apsolutno neprihvatljiv i koji podsjeća na filozofiju Miloševića s početka devedesetih. Naravno, ne sa stvaranjem nekih incidentalnih situacija jer je to apsolutno nemoguće, jer su se uslovi i realnost davno promijenili, ali to jeste nastavak jedne nekonzistetne velikosrpske politike“, kaže je Mulabegović.

Pritisak Brisela

Američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" Daniel Serwer za Vijesti.ba kaže Vučić mora Dodiku "pročitati pravila ponašanja, odnosno mora mu reći da prestane s glupostima".

- Proces pridruživanja Evropskoj uniji postaje sve uslovljeniji. Brisel bi Vučiću jasno trebao dati do znanja da je odvraćanje Dodika od urušavanja funkcionalnosti države BiH jedan od uvjeta za napredak Srbije u pristupnom procesu, navodi Serwer.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo