1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

14.02.2020 / 18:15 Svijet - Wolfgang Ischinger

Nedostaje zajedničkih aktivnosti za rješavanje najtežih kriza

Nedostaje zajedničkih aktivnosti za rješavanje najtežih kriza
Wolfgang Ischinger / Vijesti.ba
U petak je počela 56. Sigurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.

Wolfgang Ischinger, predsjedavajući Sigurnosne konferencije u Minhenu, na ceremoniji otvaranja je istakao da u svijetu i dalje nedostaje zajedničkih aktivnosti za rješavanje najtežih kriza i najopasnijih prijetnji koje sve ozbiljnije ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

"U svijetu je sve više sukoba. Zato je potpuno neprihvatljivo trenutno stanje globalne nesigurnosti", kazao je Ischinger, prenosi Anadolu Agency (AA).

Upozorio je također da je zapadni svijet posljednjih godina značajno nazadovao, dodajući da Zapad prolazi kroz svojevrsnu krizu identiteta.

Na konferenciji koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne zvaničnike u svijetu, ove godine učestvuje oko 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i odbrane.

Konferenciji koja traje do nedjelje, 16. februara, prisustvuje i preko 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, odbrana Evropske unije (EU), globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, cyber sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.

Ove godine su oko hotela u kojem se održava konferencija poduzete opsežne mjere sigurnosti, a za održavanje reda i mira je angažovano oko pet hiljada policajaca.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo