8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.02.2020 / 17:41 Regija - Crna Gora

Razgovori o Zakonu nastavljaju se na ekspertskoj razini

Razgovori o Zakonu nastavljaju se na ekspertskoj razini
Foto: Vijesti.ba
Razgovor Vlade i Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori bit će nastavljeni na ekspertskoj razini, priopćeno je nakon sastanka crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u petak je naime razgovarano o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sastanak je končan u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu s Ustavom ni međunarodnim standardima.

Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen s Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sustav.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskoj razini, navodi se u zajedničkom priopćenju crnogorske Vlade i  Episkopskoga savjeta SPC u Crnoj Gori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo