0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

14.02.2020 / 17:00 Svijet - Tragedija

U požaru u sirotištu u Haitiju poginulo 13 djece, među njima sedam beba

U požaru u sirotištu u Haitiju poginulo 13 djece, među njima sedam beba
Foto: AP
U požaru koji je zahvatio sirotište kojim upravlja američka neprofitna grupa u Haitiju, poginulo je 13 djece, među kojima su i bebe, saopćili su u petak radnici službe za zdravstvenu zaštitu.

Rose-Marie Louis, njegovateljica djece, izjavila je za Associated Press da je vidjela 13 dječijih tijela kako se iznose iz sirotišta Crkve biblijskog učenja u oblasti Kenscoff u blizini Port-au-Princea, haićanske prijestolnice.

Marie-Sonia Chery, sestra u obližnjoj bolnici Baptističke misije, potvrdila je da je 13 dječaka i djevojčica poginulo.

Louis, koja radi u sirotištu, kazala je da je vatra izbila oko 21 sat u četvrtak po lokalnom vremenu i da je vatrogascima trebao sat i po vremena da stignu do mjesta tragedije. Otprilike sedam žrtava bile su bebe, a šestero uzrasta od otprilike 10 i 11 godina, kazala je.

Dodala je da sirotište koristi svijeće za rasvjetu zbog problema koje ima s generatorom i prekidačima.

Spasilački radnici stigli su do mjesta nesreće na motociklima i nisu imali boce s kisikom i ambulantna vozila neophodna za transport djece do bolnice, saopćio je Jean-Francois Robenty, zvaničnik civilne zaštite.

- Oni su mogli biti spašeni. Nismo imali opremu da im spasimo živote - kazao je.

Robenty je kazao kako zvaničnici vjeruju da su tijela druge djece ostala u zgradi a radnici službi za vanredne situacije rade na njihovom izvlačenju.

Radnici sirotišta kazali su kako vjeruju da su dva tijela još unutar zgrade.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo