7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

14.02.2020 / 16:22 Ekonomija - Sastanak sa Viškovićem

Ruski 'Zarubežnjeft' ostaje u RS-u, Rafinerija nafte bit će gasifikovana

Ruski 'Zarubežnjeft' ostaje u RS-u, Rafinerija nafte bit će gasifikovana
Foto: Arhiv
Rukovodstvo „Zarubežnjefta“, većinskog vlasnika naftne industrije RS-a, istaklo je tokom razgovora s premijerom Radovanom Viškovićem, da ova kompanija ostaje u tom bh.entitetu i da želi da proširi svoje poslovanje.

Predstavnici ove ruske firme, koje je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov, naglasili su da je u „Rafineriji nafte Brod“ trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 posto od prosječne zarade u RS, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu.

- S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji - saopćeno je nakon sastanka iz entitetske vlade.

Poseban akcenat u razgovorima stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Naglašeno je da će realizacija navedenih projekata značajno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju svih standarda, koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo.

- Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije RS-a, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti taj bh.entitet – saopćeno je.

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje te najavio izvršna vlast pružiti punu podršku realizaciji svih gore navedenih projekata.

- Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže RS - navodi se u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i finansija Zora Vidović i šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo