16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

14.02.2020 / 15:42 Svijet - Planirali napade na političare

U Njemačkoj uhapšeno 12 osoba u istrazi o ekstremnoj desničarskoj organizaciji

U Njemačkoj uhapšeno 12 osoba u istrazi o ekstremnoj desničarskoj organizaciji
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Njemačka policija u petak je uhapsila 12 muškaraca zbog sumnje u umiješanost u formiranje desničarske terorističke organizacije, koja je navodno planirala izvesti napade na političare i pripadnike manjina u Njemačkoj.

Savezno tužilaštvo saopćilo je da su četiri muškarca privedena pod sumnjom da su osnovali i učestvovali u radu desničarske terorističke organizacije. Identifikovani su kao Werner S, Michael B, Thomas N. i Tony E. Još osam muškaraca privedeno je pod sumnjom da su podržavali terorističku organizaciju.

Iz Saveznog tužilaštva naveli su da su četvorica glavnih osumnjičenih osnovali organizaciju u septembru 2019. godine s ciljem obaranja državnog i socijalnog uređenja u Njemačkoj.

Tužioci tvrde da osumnjičeni željeli da postignu svoj cilj još neutvrđenim napadima na političare, azilante i muslimane te da tako izazovu situaciju sličnu građanskom ratu.

Policija je u petak pretresla prostorije povezane s osumnjičenima na 13 lokacija u šest saveznih država.

Iz Saveznog tužilaštva su rekli da su im policijski pretresi obezbijedili dovoljno dokaza kako bi i formalno zatražili nalog za hapšenje osumnjičenih, prenosi Anadolu Agency (AA).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo