-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

14.02.2020 / 14:37 Svijet - Bura zbog skandala

Saradnik Macrona zbog objavljenog seks snimka ispao iz utrke za gradonačelnika Pariza

Saradnik Macrona zbog objavljenog seks snimka ispao iz utrke za gradonačelnika Pariza
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Politički suparnici iz čitavog spektra upozorili su danas da je francuska demokratija ugrožena nakon što je na internetu objavljen seksualno eksplicitni snimak Benjamina Griveauxa, saveznika predsjednika Emmanula Macrona, koji se zbog toga povukao iz trke za položaj gradonačelnika Pariza.

Griveaux je brzo dobio podršku sa svih strana, čak i od političkih suparnika, što je potvrda opšteg stava u Francuskoj da ne treba zalaziti u privatne živote javnih službenika.

Jedna ruska umjetnica koja se bavi performansima preuzela je odgovornost za objavljivanje seksualno eksplicitnog video-snimka zbog kojeg se Grivo povukao.

Političari su upozorili da se ljudi više neće kandidovati za javne funkcije ukoliko postoji rizik da će njihove privatne stvari postati javne.

Oni smatraju da objavljivanje seksualno eksplicitnog materijala da bi Griveaux bio eliminisan iz trke za položaj gradonačelnika Pariza predstavlja prijetnju po ponosnu demokratsku tradiciju Francuske, prenio je AP.

"Ne pokušavamo da izaberemo sveca", rekao je Sebastijan Šenu, portparol ultradesno orijentisane stranke Nacionalni skup, koja je protivnik Griveauxovog centrističkog bloka.

Iz redova krajnje ljevice oglasio se bivši predsjednički kandidat Žan-Luk Melenšon i takođe izrazio podršku Griveaux, rekavši da je on žrtva razračunavanja i da javni život u Francuskoj ne smije postati žrtva voajerizma.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo