2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

14.02.2020 / 13:26 Regija - Specijalni izaslanik

Grenel se odvojeno sastao sa Vučićem i Tačijem u Minhenu

Grenel se odvojeno sastao sa Vučićem i Tačijem u Minhenu
Ričard Grenel / Vijesti.ba
Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, sastao se odvojeno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Specijalni izaslanik Ričard Grenel izjavio je da je postignut određeni napredak u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, ali da su obje strane zainteresovane samo za regulisanje ekonomskih odnosa, prenosi N1.

„Ono što sam saznao u razgovoru sa obje strane i privatnim sektorom, a moj prvi sastanak je bio sa predstavnicima poslovne zajednice, jeste da oni zaista samo žele normalizaciju na ekonomskom planu”, rekao je Grenel.

On je naglasio da su obje strane bliže u pokušaju normalizacije svih odnosa, dodajući da Trumpova administracija u „svom tipičnom stilu“ pokušava približiti dvije strane ka pomirenju, a da im ne nameće američke ideje.

Tači: Grenel je unio novi dinamiku u dijalog

Predsjednik Kosova Hašim Tači na svom Tviter nalogu napisao je da je dijalog između Kosova i Srbije poprimio novu dinamiku i zahvalio SAD na angažovanju i imenovanju ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsjednika Donalda Trampa.

„Preći ćemo na nove sporazume koji slijede nakon leta Priština – Beograd. Imaćemo i nove angažmane za željeznicu. Radićemo kao institucije da postignemo konačni dogovor kao dvije nezavisne države. Činjenica je da se kroz dinamiku koju podržavaju SAD događaju stvari koje se nisu mogle zamisliti prije dvije decenije”, istakao je Tači.

Prema pisanju RTKLive Tači se kritički obratio Evropskoj uniji zbog neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kosovo se osjeća razočarano i izdano od strane EU jer je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i nema viznu liberalizaciju. Evropska unija nema političku odluku zbog nedostatka jedinstva među državama članicama EU“, rekao je Tači.

Vučić: SAD insistiraju na hitnom ukidanju prištinskih taksi

Nakon sastanka sa Ričardom Grenelom, Vučić je rekao da SAD veoma snažno i odlučno insistiraju na hitnom ukidanju prištinskih taksi na srpsku robu.

„Činjenica da Amerikaci veoma snažno i čvrsto insistiraju na tome da se takse ukinu odmah i da se razgovori između nas i Prištine hitno nastave, izuzetno je važna“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Minhenu potpisati okvirni sporazum o željezničkoj liniji između Beograda i Prištine. On je naglasio da je sporazum veoma značajan jer će omogućiti slobodno kretanje ljudi i robe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo